LODY, LODY DLA OCHŁODY!

Lody kochają wszyscy. Każdy mały i każdy duży człowiek uwielbia lody. Kiedy wiosna na dobre zagości w Polsce jak grzyby po deszczu powstają kolejne lodziarnie. Powstają lodziarnie stacjonarne oraz obwoźne i każda z nich cieszy się ogromnym powodzeniem. W gorące, letnie dni do każdej lodziarni są kolejki spragnionych ochłody ludzi, jednak czy ci ludzie wiedzą co kupują? Czy mama kupująca dziecku loda wie jaki jest jego rzeczywisty skład? Czy siedząc w kawiarni, jedząc tak zwany deser lodowy aby na pewno jemy to za co zapłaciliśmy?

CO ZAWIERAJĄ LODY W LODZIARNI?

Najważniejszą kwestą z jakiej powinieneś zdać sobie sprawę jest to, że żyjemy w świecie iluzji i marketingu co oznacza, że każdego dnia jesteś oszukiwany. Kupujesz oczami więc otrzymujesz “kakę” w pięknym opakowaniu. Ta sama “kaka” jest tobie wciskana pod postacią wielu produktów, ale również lodów, kupowanych w kawiarniach i lodziarniach.

LODY KRĘCONE

Miałam okazję obserwować jak robione są te wspaniałe lodziki, którymi karmimy nasze dzieci.

Moja koleżanka pracowała w budce z kręconymi lodami, dzięki temu wiem jakie to oszustwo i od tamtej pory nie jem lodów na mieście. No dobra, przyznaję, czasami jem, ale może zdarzy mi się to raz w roku a może raz na dwa lata.

Lody kręcone to – proszek nieznanego pochodzenia wymieszany z wodą kranową, wrzucony do maszyny i sprzedawany w wafelkach pod nazwą “LODY AMERYKAŃSKIE, WŁOSKIE CZY KRĘKONE”. Wiele nazw na sprzedanie tej samej trucizny. Nie dajcie się na to nabrać.

LODY GAŁKOWE

Poza samym faktem ukrywania sposobu produkcji lodów, które często z prawdziwymi lodami nic wspólnego nie mają, należy zwrócić uwagę, że lody w kulkach czy gałkach, które kupujemy niewiele różnią się składem od lodów kręconych, tyle, że tu mamy więcej barwników chemicznych, wzmacniaczy smaku czy chemicznych substancji smakowych.

Powiedz mi jaki smak lodów lubisz a ja ci powiem jakiej chemii użyto do jego wytworzenia:

  1. Wiśniowy – aldehyd C-17 – stosowany również do produkcji gum i barwników.
  2. Waniliowy – Piperonal – środek do zwalczania wszy, stosowany również jako dodatek do perfum.
  3. Ananasowy – octan etylu – środek chemiczny stosowany do czyszczenia skór.
  4. Orzechowy – aldehyd masłowy – środek używany do produkcji klejów kauczukowych.
  5. Bananowy – octan anylu – rozpuszczalnik farb olejnych.
  6. Truskawkowe – octan benzylu – rozpuszczalnik azotanów.
  7. Czekoladowy – Aldehyd C-18 – środek do produkcji detergentów.

Zastanówcie się drodzy czytelnicy, jak nasze jelita mają być zdrowe w obliczu takiego oszustwa.
Dziś piszę o lodach, aby was ostrzec, ale ta sama zasada dotyczy wszystkiego co znajdziecie w sklepach, dlatego proszę abyście dbali o siebie i swoje dzieci ponieważ każdy organizm ma swój własny bufor bezpieczeństwa i nikt z was nie wie, który batonik, która gałka lodów, która coca-cola czy która paczka chipsów będzie kroplą przelewającą wiadro. Zawsze kiedy toksyn jest zbyt dużo do człowieka przychodzi choroba – czasami przewlekła, czasami dużo cięższa a nawet nowotworowa.
Jeśli więc jesteście chorzy, nie pytajcie “Dlaczego ja?” lecz “Jak się do tego doprowadziłem?” oraz “Co mogę teraz dla siebie zrobić?”, bo każdy z was swoimi codziennymi wyborami decyduje o swoim jutrze. Żadna choroba wam się nie przydarza, na każdą chorobę pracujecie całe życie.
Kobieta, która nie przygotowała się do zajścia w ciążę może urodzić ciężko chore dziecko.
Dlatego dbajcie o siebie oraz o swoje dzieci już dziś, teraz, kiedy nawet pozornie zdaje się, że jesteście zdrowi – wasz dzisiejszy wybór tego co spożywacie przyniesie wam jutro w zdrowiu lub w chorobie.

DOMOWE LODY

Najprostszym sposobem na zdrowe lody jest zrobienie ich samemu 🙂 Nie wymaga to dużego nakładu pracy i mamy pewność, że jemy 100% lody.

SORBETY I LODY WODNE

Sorbety i lody wodne to najlepsze i najprostsze lody jakie istnieją 🙂

Aby zrobić SORBET wystarczą nam wcześniej zamrożone owoce:
sorbet truskawkowy – mrozimy truskawki
sorbet malinowy – mrozimy maliny
sorbet jagodowy – mrozimy jagody itd.

Zamrożone owoce mielimy w thermomixie lub innym blenderze, możemy osłodzić dosypując ksylitolu, miodu lub cukru i gotowe 🙂

Aby z SORBETU zrobić LODY – dodaj do owoców trochę śmietanki 30%.
Na 500 g owoców 120 g śmietanki 30% i ok 50 g cukru.

Formuj gałki i podawaj w wafelkach do lodów 🙂

LODY WODNE zrobisz z soku owocowego 🙂 Wyciśnij dowolny sok owocowy, wlej do foremek na lody i wstaw na 4-6 godzin do zamrażarki. Lody wodne gotowe 🙂 Możesz wymieszać sok owocowy ze zmielonymi owocami i zamrozić.

PRAWDZIWE LODY WANILIOWE

SKŁADNIKI:
2 laski wanilii
600 g mleka 3,2% tłuszczu
200 g śmietanki 30% lub 36%
180 g cukru lub ksylitolu
6 żółtek
1 szczypta soli

Laski wanilii przekroić na pół i wyskrobać ziarenka.
Do garnka wkładamy: mleko, śmietankę, ziarenka wanilii wraz z laskami, cukier, żółtka, szczypta soli. Ogrzewamy do 90’C przez 8-10 minut cały czas mieszając. Wyłączyć i poczekać aż wystygnie, następnie wyjąć laski wanilii a masę przelać do foremek na lody, włożyć do zamrażalnika na 10 godzin. Przed podaniem można lody przełożyć na 15 minut do lodówki.

Smacznego 🙂

PRAWDZIWE LODY CZEKOLADOWE

100 g gorzkiej czekolady minimum 70% kakao
50 g kakao
400 g mleka 3,2%
200 g śmietanki minimum 30% tłuszczu
150 g cukru lub ksylitolu
4 żółtka
1 szczypta soli

Czekoladę kroimy na kawałki i rozpuszczamy w garnku. Gdy czekolada jest płynna dodajemy kakao, mleko, śmietankę, cukier, żółtka, szczyptę soli. Ogrzewamy do 90’C przez 8-10 minut cały czas mieszając. Wyłączyć i poczekać aż wystygnie a następnie masę przelać do foremek na lody, włożyć do zamrażalnika na 10 godzin. Przed podaniem można lody przełożyć na 15 minut do lodówki.

Z BIAŁEK ZRÓB BEZĘ

Pamiętaj aby niczego nie marnować 🙂 Z białek pozostałych po lodach z łatwością zrobisz bezę w której podasz lody 🙂

6 białek ubij ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodaj powoli 300 g cukru, gdy masa będzie gładka, dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczane i 1 łyżkę soku z cytryny. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem pergaminowym lub do małych foremek aby ciasteczek było więcej.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180’C, ale przed włożeniem zmniejsz temperaturę na 150’C, piecz 90 minut. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!

PROSTE LODY ŚMIETANKOWE

400 ml śmietanki 36%
200 ml mleka
60 g cukru

Połowę śmietanki wlej do garnka, wsyp cukier i podgrzej aż do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dodać drugą część śmietanki oraz mleko i dokładnie wymieszać mikserem. Masę wyłożyć do pojemnika i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie wyjąć i miksować do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie włożyć do zamrażarki na 4-6 godzin.

ZDROWO JEST RÓWNIEŻ PROSTO

Jak widzicie świadome odżywianie nie musi być ani trudne, ani skomplikowane. Możecie mi wierzyć, że wasze dzieci będą miały świetną zabawę w kuchni robiąc z wami domowe lody 🙂 Jestem pewna, że jeśli spróbujecie własnych, prawdziwych lodów – już nigdy nie kupicie tych w lodziarni 🙂

Pamiętajcie tylko, że lody i mrożonki bardzo wychładzają organizm, który koniecznie trzeba po takim wyzwaniu ogrzać. Sposoby na to jak tego dokonać opisuję w poradniku: “Przeziębienia, infekcje, nowotwory”: https://www.zielarzpolska.pl/index.php/2024/05/04/przeziebienia-infekcje-nowotwory/

Jeśli jesteś kobietą, koniecznie przeczytaj mój post: “Kobieto! Dlaczegoś taka chora”: https://www.zielarzpolska.pl/index.php/2024/05/17/kobieto-dlaczegos-taka-chora/

Dziękuję pięknie za uwagę. Będzie mi bardzo miło jeśli udostępnisz post
Pozdrawiam
Marta Banasiak

NAJNOWSZE WPISY

TWÓJ PEWNY POWRÓT DO ZDROWIA

Zielarz Polska poleca holistyczne i komplementarne Fitoterapie przywracające zdrowie jak:

1. Plan Zdrowotnej Transformacji – gdy stoisz na krawędzi życia i śmierci – szybka i skuteczna pomoc komplementarna charakteryzująca się niemal natychmiastowymi efektami zdrowienia dzięki odbudowie struktur wewnętrznych, organów i tkanek organizmu.
2. Plan Premium – gdy zmagasz się z poważnymi problemami zdrowotnymi i potrzebujesz regeneracji.
3. Filozofia Jednej Wizyty – holistyczny program dla chorób przewlekłych łączący ze sobą ziołolecznictwo, tradycyjną medycynę chińską, homeopatię, izopatię oraz medycynę ortomolekularną.
4. Wizyta Rozszerzona – uproszczony, holistyczny program dla chorób przewlekłych.

Pozdrawiam serdecznie
Marta Banasiak
Zielarz Polska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

× W czym mogę ci pomóc?